История Архитектура Забележителности Етнография Настаняване Филмография Галерия Контакти
   

Архитектурен резерват Старо Стефаново - едно от скритите съкровища на България!

ЕТНОГРАФСКИ МОТИВИ

Облекло

     Вследствие започналия общ процес на развитие на българското облекло през Възраждането местните носии – както мъжки, така и женски, придобиват редица нови, градски по своя характер, стилови особености, които са типични преди всичко за икономически най-замогналото се съсловие. Точна илюстрация за него дава облеклото на троянските, ловчанските и тетевенските ктитори. Разпространението му обаче не оставя еднакво дълбока следа в различните селища от региона. В онези, които съхраняват до късно традиционния си селски поминък, старите носии се запазват. Като пример за такива села са Александрово, Голяма Желязна, Микре, Голец, Сопот, Стефаново и др.
      Навсякъде в целия ловешки регион, когато се говори за традиционния селски костюм, се използва събирателното название носия (от представата, че дрехите се носят на тялото) и по-рядко – дрехи, а терминът облекло е сравнително по-нов. Празничните дрехи се определят навсякъде като нови дрехи, а тези, които момичето приготвя за сватбата, се наричат чеиз, за разлика от постелките и завивките, назовавани в целия регион дом.


* Използваният текстов и илюстративен материал е от книгата "Ловешки край - Етнографски проучвания на България" на БАН 1999г. и от фонда на РИМ - гр. Ловеч


© Архитектурен резерват СТАРО СТЕФАНОВО 1982 г.