История Архитектура Забележителности Етнография Настаняване Филмография Галерия Контакти
   

Архитектурен резерват Старо Стефаново - едно от скритите съкровища на България!

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Старо Стефаново е разположено в полите на централен Предбалкан, при 700 м. надморска височина, на около 150 км. от София и 290 км. от Варна. Заобиколено е от високи ридове, вековни букови гори и просторни поляни. Богатата история, невероятна природа и отдалечеността му от урбанизираната среда и динамиката на съвременния градски живот превръщат селото в своеобразен оазис за всички любители красивото, тишината и спокойствието.
Пътувайки по главния път София - Варна (Е 772) е необходимо да се отклоните от пътя и да хванете в посока Априлци. Този път преминава през новата част на с. Стефаново. Там ще видите табела "Архитектурен резерват Старо Стефаново" 3 км. Следвате я и след броени минути попадате 200 години назад във времето. Малко преди да влезете в селото при ясно време се открива директна панорама към вр. Ботев в Стара планина.
Стръмни ридове ограждат селото от три посоки (север, запад и юг) и достигат при вр. Робово бърдо 799 м.н.в. на югозападн, а при връх Заноги 789 м.н.в. на северозапад. Именно това възпрепятства проникването на студени ветрове и по естествен начин се създават условия за образуване на уникален микроклимат. Зимата е студена, но слънчева с дебела снежна покривка, а лятото е прохладно и свежо. Снегозадържането през зимните месеци е по-дълготрайно от средното за региона. През 80-те години на XX в. на северния склон под вр. Робово бърдо в местността "Кукла" беше изградена ски писта с влек, която в момента не функционира. Просеките на пистата и останките от ски влека може да се видят и днес.
През територията на селото преминават две малки поточета "Селищен дол" и "Усоин дол", вливащи се в близко разположения яз. "Шарковското", а от там и в р. Росица. Язовирът е подходящ за практикуване на риболов.
В района има и много дивеч, като основни представители на животинския свят тук са елен, сърна и диво прасе.
Землището на с. Стефаново се намира в екологично чиста местност с изключително богато разнообразие на билки, гъби и овошки.
През всичките години на своето съществуване Старо Стефаново успява да запази непокътната и автентична атмосферата на българското село от времето на Възраждането (XIII и XIX век). А това е периодът когато в тези села е кипял духът на новото, довел и до зараждането на националноосвободителната идеология - обновяването на стопанските отношения, духовен разцвет и национално израстване на българите. Именно от това време са и основните забележителности, които можете да видите в Старо Стефаново.
Мегданът (центъра)
В центъра на селото са събрани основните админстративни сгради - кметството и читалището.

* * * * *

Църква „Рождество на Пресвета Богородица”
Църквата е построена в периода 1880–1882г. и е дело на Уста Генчо Кънчев от Трявна – един от най-големите майстори на българското възрожденско строителство и ученик на Кольо Фичето. Инициативата за градежа на храма датира още от далечната 1864г., когато е издействан специален султански ферман, позволяващ строителството му да започне. През 1873г. ловчанският митрополит Дионисий лично положил основния камък в средата на селото.
Средствата за църквата са изцяло от дарения на местните жители. Иконостасът е изографисан от дебърския художник Руселим Дичев от с. Тресонче, преселил се да живее в селото.
Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” представлява интерес с оригиналната си възрожденска архитектура и иконопис от втората половина на XIX век. Освещаването на храма станало през 1891 г. Стедствата за изографисването на иконите също са дарени от местното население.
Тя е от т. нар. “бели църкви”, при които сводовете не са изписани. Храмът сам по себе си е своеобразен архитектурен шедьовър в църковното строитолство от XIX в. с голям купол и камбанария. По своя вид тя представлява кръстокуполна, трикорабна базилика с широк нартекс и масивна каменна снага, със здрави колони по средата и сводести прозорци. Каменните колони се изработени в пясъчниците на с. Радювене (до гр. Ловеч) и от там на дървени волски коли са докарани до с. Вратца (Стефаново).
Църковният празник е на 8 септември - Рождество на Пресвета Богородица, когато в селото се прави и събор.
През 1978 г. църквата е обявена за паметник на културата.

* * * * *

Селската чешма (1830г.)
Непосредсвено преди центъра на селото, на площадното уширение преди моста, се намира Селската чешма, построена през 1830 г. За нея има запазени сведения, че е дар за жителите на селото от местния управител Хаджи Ибрям.
През 1933г. е укрепена и преустроена, като в този си вид тя е включена под №7 в Списъка с паметниците на културата.
През 2008г. беше извършена основна реставрация на чешмата, като в момента нейният вид наподобява този от 1830г.

* * * * *

Поповото мостче (1836г.)
Тръгвайки от Селската чещма, по протежението на Селищния дол, ще откриете един от най-добре запазен в оригиналния си вид паметник на културата - Поповото мостче, построено през 1836 г. Известно е името и на майстора, построил както Селската чешма, така и Поповото мостче, а именно ловешкия майстор Марин Христов. В района до Поповото мостче се намира и "Поповата къща", а на около 300 м. нагоре по реката и "Поповия кладенец".

* * * * *

Къщата с алафрангите (1836г.)
Освен църквата художникът Руселим Дичев от Дебърската художествена школа изписва с алафранги с флорални и зооморфни мотиви много от външните стени на къщите в селото. Повече за тяхната архитектура и стилистика може да прочетете в раздела "АРХИТЕКТУРА".

* * * * *

Училището
Първото килийно училище в селото датира още от 1854 г., което се помещавало в дома на свещеника Давид – игумен на Троянския манастир, последовател и куриер на Васил Левски. За съжаление от него не са останали следи. И следващите учители били местните свещенници, които поради липса на сграда преподавали в собствените си къщи в пригодени за целта стаи.
В двора на църквата през 1906г. било построено и отворило врати новата сграда на училището. Характерно за този период е схващането, че на преден план излиза училището и необходимостта от образование. През 1948г. сградата е пристроена с две разширения и придобива характерната за образователните институции форма на буквата "П" - от "Просвета". За времето си е било едно от най-големите средношколски училища в региона и е събирало деца не само от селото, но и от съсените махали и колиби.
В годините след Втората световна война то носи името на Стефан М. Пашев.

* * * * *

Паметник на загиналите войници от с. Вратца (Стефаново) във войните за национално обединение
В двора на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" може да видите Паметника на войниците от с. Вратца (Стефаново) загинали по бойните полета в редиците на Българската армия във войните за национално обединение.
До него е монтирано и отдавна замлъкналото оръдие "ЗИС 3" - 76,2 мм. от Втората световна война.

* * * * *

"Старият дъб" и параклис "Св. Троица"
Една от големите природни забележителнсоти в селото "Старият Дъб" (над 1300 г. цер от рода "дъб") преди няколко години пострада сериозно от пожар и в момента в дънера му е обособен с подръчни средства малък параклис, посветен на "Св. Троица".

* * * * *

Водопад "Пенчова стена"
Водопадът се намира извън селото в югоизточна посока в местността Пенчова стена. Каскадата е малка, но изключително красива. Реката, както и всичките наоколо притоци са със смесено дъждовно-снежно подхранване, затова най-подходящият период за посещение на местността е през пролетта или началото на лятото.


* * * * *

Туристическа карта

План-указател


© Архитектурен резерват СТАРО СТЕФАНОВО 1982 г.